TRADITIONELLE INDISKE SMAGE

Indien er et meget farverigt land for kulinarisk udforskning og blander forskellige kulturelle og religiøse kontraster. Det, der forener de individuelle regioner, er deres kærlighed til at samle hele familien rundt om bordet og gøre helt almindelige måltider til en slags ceremonier. Lær om de traditionelle indiske smage og vær ikke bange for at blive inspireret. Det er det værd!

BUTTER CHICKEN

Den rige, cremede sauce lavet af tomater, smør og fløde er også kendt som murgh makhani. Serveret med stykker af kylling marineret i yoghurt og krydderier er det den perfekte kombination. Den karakteristiske smag kommer fra de tørrede bukkehornblade. Afhængigt af regionen kan butter chicken være mild eller meget, meget stærk.

KORMA

Retten kommer fra det nordlige Indien, hvor den serveres som en salt yoghurtkarrysauce med kokosnød og mandler. Rettens navn kan bogstaveligt oversættes til “langsom madlavning”. Retten var opfundet så tidligt, som under udvidelsen af Mogulriget, hvor de var mest glade for tykke og meget krydrede retter med kylling, gedekød eller lammekød.

TANDOORI MARINADE

Saucen har en intensiv rød farve og er en blanding af yoghurt, ingefær, hvidløg og krydderier. Begrebet tandoori er brugt ikke kun i forbindelse med saucer og de marinerede ingredienser, men også med alle andre retter tilberedt i den specielle tandooriler ovn.

TIKKA MARINADE

En sauce brugt til marinering af kødstykker (oftest kylling eller lammekød), fisk eller paneer ost. Den har en svag citronsmag og er mellemstærk. Ingredienserne marineret i tikka saucen er kogte, grillede eller bagte i den indiske tandoori ovn.

TIKKA MASALA

Retten blander ingredienserne i en tikka masala marinade, lavet med krydderier, løg og tomater. Rettens historie begynder faktisk ikke med inderne, men med briterne, som lavede deres egen version af den traditionelle tikka kylling ved at sammensætte den stegte kylling med en tyk tomatsauce.

BALTI

Retten er traditionelt lavet af lam, tomater og peberfrugt. Den karakteristiske smag kommer fra spidskommen og chili. Balti er tilberedt og serveret i en speciel beholder med det samme navn og kommer fra den nordvestlige grænseregion. I Indien spises balti oftest med ris, pappadums, chapatti eller naan brød.

BIRYANI

En af de bedste indiske klassikere, der hovedsageligt spises i det nordlige Indien. Biryani er lavet af mange lag af ris, kød og grønsager bagt i en lukket gryde. Den serveres som en selvstændig ret. Alle indiske regioner har deres egne versioner af biryani og bruger forskellige krydderier.

BHUNA

Rettens hovedingredienser er tomater og løg, intensiverede af spidskommen. Bhuna er en af de mange versioner af indisk karry. Navnet kan oversættes til stegning med samtidig omrøring, hvilket forklarer saucens tykke konsistens og intense smag. Inderne serverer Bhuna både i vegetarisk form og med kylling eller lam.

DHANSAK

Retten er samtidigt sød og stærk. Den traditionelle version er tilberedt med linser, kylling, gedekød eller lam og grønsager. I Indien spises det med rød gær-ris. Interessant nok serveres dhansak oftest om søndagen. Det er en af de mest populære retter blandt parserne (et etnisk og religiøst indisk fællesskab).

DOPIAZA

Dopiaza er en aromatisk tomat- og løgsauce serveret med kød, oftest kylling, lam eller fårekød. Den blev antageligvis opfundet i Mogulriget. På hindi betyder ordet dopiaza et “dobbelt løg”. Ifølge nogen opskrifter burde mængden af løg i retten være dobbelt så stor som mængden af kød, og ifølge andre skal løg tilsættes to gange i løbet af tilberedningen.

JALFREZI

Retten kommer oprindeligt fra Kolkata og er en sammensætning af tomater, stærke krydderier, kokosnød og rød peberfrugt. Den tykke sauce er ofte blandet med marinerede stykker af kød, fisk eller grønsager. Ordet jalfrezi kan oversættes til stegning ved meget høj temperatur. Retten blev sandsynligvis opfundet af briterne, som stegte rester af kylling med grønsager og krydderier og serverede det som jalfrezi.

MADRAS

Rettens navn stammer fra byen Madras i Sydindien, som i dag er kendt som Chennai. De lokale beboere er glade for stærke, kraftigt krydrede retter, hvilket tydeligt kan ses også i madras. Den karakteristiske smag af Madras kommer fra de store mængder af sennep og chili, der bruges i tilberedningen.

PASANDA

En repræsentativ ret fra det mongolske køkken. Opskriften på den cremede karry minder meget om korma. Pasanda smager af kokosnød og mandler og har en tyk konsistens. På hindi betyder ordet “noget yndlings”. Afhængigt af regionen er retten tilberedt med lam, kylling eller rejer og serveret med naan brød eller hvid ris.

ROGAN JOSH

Retten stemmer fra Kashmir, et område i det nordlige Indien. Rogan josh er en tomatsauce med mange forskellige aromatiske krydderier, såsom kardemomme og fennikel. Retten har en karakteristisk rød farve, som kommer fra den kashmirske chili, som nu bruges mere på grund af sine farvende egenskaber, end sin stærkhed.

VINDALOO

En af de stærkeste retter man kan finde på den indiske menu. Der sættes pris på dens ekstraordinære sammensætning af krydderier, som garanterer nye kulinariske oplevelser. Traditionel vindaloo er tilberedt på basis af svinekød, tomater, rødvin, hvidløg, chili og spidskommen. Retten blev introduceret til den indiske Goa region af portugiserne.

PAPPADUM

Pappadums er en populær type indiske pandekager, som spises af inderne til hverdag. De serveres som tilbehør til hovedretten eller som forret. De er tilberedt af kikærtemel. De kan steges, bages over bål, varmes i ovnen eller puttes i mikrobølgeovnen.

PICKLES OG CHUTNEY

Pickles er lavede af rå frugter og grøntsager, som marineres med krydderier i saltlage eller olie, mens chutney er en sammensætning af frugter eller grønsager og rosiner, hvidløg, løg, sennep eller eddike. Både chutney og pickles serveres som tilbehør til karry og pappadums.

NAAN

Naan-gærbrød er et populært element af nordindisk køkken (især i Kashmir regionen). De er lavet af hvedemel og bagt i en tandoori lerovn. I Indien spises de hovedsageligt som tilbehør til hovedretten (og oftest serveret varm).

CHAPATTI

Rundt fladbrød lavet af hvedemel, vand og salt. Populært i det nordvestlige og centrale Indien. Traditionelt bages de på en varm sten eller på en slags konvekst metalkøkkentøj kaldt tava. Inderne smører det ofte med ghee-smør og bruger det til at spise hovedretten med, ligesom bestik.