KULINARISKE MUST-HAVES

Det indiske køkken er et af de sundeste i verden. Det er baseret på naturlige og uforarbejdede ingredienser, hvilket giver indiske retter en fantastisk, unik smag. Kender du alle must-have ingredienser fra den indiske kogekunst?

AUBERGINE

Aubergine er sandsynligvis den mest populære ingrediens i det indiske køkken. Den kan bages, steges, koges og farseres. Den har en intens smag, som passer meget godt til hvidløg og løg. Før de er tilberedt bliver aubergineskiver ofte saltet, hvilket fjerner den karakteristiske bittersmag. I dag kan man købe virkelig mange forskellige typer af aubergine med mange forskellige farver, såsom gul, orange, grøn og flerfarvet.

GHEE

Ghee er en klar slags animalsk smør, perfekt til stegning i høje temperaturer. Det er utrolig holdbart. I modsætning til traditionelt smør skal det ikke køles. Det kan også spises af dem, der er allergiske over for mælkeprodukter. Inderne mener, at det har regenerative og foryngende egenskaber, og derfor kalder de det livseliksiren.

KOKOSNØD

Indien er den største producent af kokos i verden, hvilket tydeligt reflekteres i deres køkken. Kokosnød er brugt både som friske stykker og i tørret form. Der findes mange produkter på basis af kokos, og mange er dem kan bruges i køkkenet – for eksempel kokosolie (som bruges ikke kun til stegning, men også til hudpleje), kokosvand (en forfriskende drik, perfekt til varme dage og meget andet) og kokosmælk (en essentiel ingrediens til karry og søde desserter).

TAMARIND

Tamarind er den brune bælg af tamarindetræet. Den indeholder en klistret masse med skinnende sorte frø i midten. Den har en sursød, frugtagtig smag og duft. I Indien bruges den til karry, linsebaserede retter, chutney, pickles og marmelader. Det er tamarind, der giver indiske retter deres karakteristiske skarphed. Den kan købes i form af en tyk creme, et flydende koncentrat og tørrede stykker, med frø eller uden.

INGEFÆR

Ingefær er en staude med ulige rhizomer. Frisk ingefær har en rig, forfriskende duft med en sød, citrus- og træagtig undertone. I det indiske køkken bruger man hovedsageligt frisk ingefær. På markedet kan man dog også købe tørret, marineret og malet ingefær. På grund af dens antiinflammatoriske, antibakterielle og antivirale egenskaber har den været brugt af de lokale som medicin i flere hundrede år.

HVIDLØG

Hvidløg bruges til mange ting i det indiske køkken. Før den tilsættes en ret presses den oftest med en hvidløgspresser, finknuses i en morter eller skæres i små stykker. Ved stegningen skal man passe på at man ikke brænder den – det vil give retten en bitter smag. Inderne sammensætter den ofte med ingefær og løg.

OKRA

Okra, også kendt som abelmoschus, er en plante, som vokser i Gujarat regionen. Dens frugter er lange og grønne, med et tyndt lag af hår. Den kan steges, koges og marineres. Til kogning bruger man oftest umodne frugter. For at de ikke er klistrede efter de har været kogt skal de på forhånd omhyggeligt renses og tørres.

JAGGERY

Jaggery er en slags sukker, traditionelt produceret af palmetræer eller sukkerrørsjuice. Det kan købes i blok-form og kan have forskellige farver: fra gult til mørkebrunt. Det har en sød smag, som minder om vin. Der eksisterer to typer af jaggery: blødt jaggery (brugt til at smøre på brød) og mørkt jaggery (perfekt som sødestof til te, kaffe, kager og desserter).

LINSER

De fleste lokale indere er vegetarer. Da bælgplanter er værdifulde proteinkilder er linser en essentiel ingrediens i enhver inders diæt. I køkkenet bruges linser på mange forskellige måder. De er, for eksempel, basen af den meget populære ret dal – en indisk grønsagsgullasch.

PANEER

Paneer ost er en indisk type af kvark, produceret af frisk ko- eller bøffelmælk syrnet med citron- eller limejuice. Den har en delikat smag. Traditionelt tilsættes den karryretter. Den kan også paneres og steges eller bages. Da de fleste indere ikke spiser kød er paneer ost en værdifuld proteinkilde for dem.

MANGO

I Indien er mango den vigtigste frugt. Indere tilsætter den til desserter, drikkevarer og karry og bruger den som base for chutney og pickles. På varme dage er inderne meget glade for den forfriskende mangobaserede lassi-drik, kendt i Europa som en sød milkshake cocktail, og traditionelt tilberedt som en saltet og krydret drik med små stykker af chilipeber.

OLIER

Nordinderne bruger oftest sennepsolie, som er produceret af sennepsfrø, hvilke giver den en gul farve og karakteristisk aroma. I Sydindien er kokosolie mest populær og bruges både i køkkenet og som et plejemiddel. Indere bruger også jordnødde- og solsikkeolie, som er perfekte både til kogning og stegning.